*

Pia Pakarinen on töissä Helsingille ja helsinkiläisille.

Kaikki blogit puheenaiheesta Omaishoito

Helsingin kuntapolitiikan viikko 26/2017

Helsingin kuntapolitiikka hiljentyi tänään kesäksi kokoustauolle. Tänään kokoontuivat vielä kaupunginhallitus ja sen elinkeinojaosto.

Yli 18-v. omaishoitajien päätöksiä jatketaan Hgissä kohukriteerien pohjalta

Viime kuussa uutisoitiin näyttävästi miten Helsingin sote-lautakunta jäädytti alle 18-vuotiaiden omaishoidon päätökset. Turuilla ja toreilla kiertäessä allekirjoittaneen korviin on kuitenkin kiirinyt, että Helsingissä jatketaan edelleen yli 18-vuotiaiden omaishoidon päätöksiä uusien kriteerien turvin.  Mitä ihmettä?! Juuri olemme viime kuukaudet saaneet lehdistä lukea uusien kriteerien olevan vähintäänkin kyseenalaiset, koska niissä on monien mielestä otettu tukea alentavina seikkoina huomioon mm. hoidettavan koulun käyntiä, omaishoitajan työssäkäyntiä ja hoidettavan päivätoimintaa.

Omaishoitajat tuovat 40 miljoonan euron säästöt Vantaalle!

Vantaan omaishoitajat säästävät 40 miljoonaa euroa veronmaksajien rahoja vuodessa. Jos heitä ei olisi, niin veroprosentti pitäisi nostaa nykyiseltä tasolta 19 tasolle 20 %. Mikään muu ihmisryhmä ei tuo Vantaalle tällaisia säästöjä.

Omaishoitajien työmäärä on suurempi kuin koko Vantaan terveysalan hoitohenkilökunnan tekemä työ. Väestön ikääntymisen johdosta omaishoitajia tullaan tarvitsemaan tulevaisuudessa yhä enemmän, jos aiomme säilyttää taloutemme tasapainon.

Vaikeavammainen pakotetaan omaishoitoon - kunnat rikkovat lakia

Olen veljeni omaishoitaja. Meitä, jotka hoidamme sisaruksia virallisina omaishoitajina on aika vähän. Veljeni asuu perheeni kanssa Helsingissä. Jouduin äkisti tähän tilanteeseen, koska ei oikeastaan ollut muuta mahdollisuutta. Veljeni oli autisminsa vuoksi laitoshoidossa lähes 17 vuotta ja sairastui siellä ollessaan vakavaan somaattiseen sairauteen. Hän joutui sairaalahoitoon. Kun tuli kotiutuksen aika, ei ollut muuta vaihtoehtoa, kuin ryhtyä siinä akuutissa tilanteessa hänen omaishoitajakseen. Veljeni ei enää kyseiseen laitokseen halunnut palata.

Myötä- ja vastamäessä – vanhetessa mäki jyrkkenee

Sanotaan, että on kolmenlaisia ihmisiä: niitä, jotka ovat omaishoitajia, niitä, joista tulee omaishoitajia ja niitä, jotka ovat omaishoidettavia.

 

Tornion väki ikääntyy vauhdilla. Vanhusväestö lisääntyy ja sitä kautta myös huonompikuntoisten määrä kasvaa. Samaan aikaan yhä useampi seniori hoitaa puolisoaan kotona. Myötä- ja vastamäessä. Se on luvattu ja se pitää.

 

Joustavaa tukea omaishoitoon

Ikääntyneen ihmisen toiveena on useimmiten mahdollisuus asua kotona laitoksen asemesta. Sairaudet vaikeuttavat tätä toivetta. Omaishoidossa kotona asuminen mahdollistuu toisen henkilön tuen avulla. Usein hoitaja on puoliso. Tätä järjestelyä tukemaan on olemassa lainsäädäntö omaishoidosta.

Suomessa on suuri määrä omaishoitajia. Heistä osa saa omaishoidon tukea, joka on yhteiskunnan kädenojennus rahallisena korvauksena annetusta avusta. Kunta ja hoitaja tekevät tuesta sopimuksen ja se on porrastettu hoidon arvioidun sitovuuden sekä vaativuuden perusteella.

Vielä kerran omaishoitajien Helsingistä

Helsingin kaupungin kiristettyä omaishoitajien kriteereitä, on kaupungissa virinnyt vilkas keskustelu sekä aiheesta että itse prosessista poliitikkojen keskuudessa. On ollut ilo huomata, että varsin monet poliittiset ryhmät ovat asian suhteen hyvin samoilla linjoilla kuin Perussuomalaiset. Kirjoitin aiheesta 13.2.2017 sen jälkeen kun eräs asioita tarkoin seuraava omaishoitaja oli minulle toimittanut materiaalia ja kysymyksen, ”voiko tämä todella mennä näin?”.

Kirje Helsingin Kaupungin Sote-lautakunnalle omaishoidon leikkauksista

Hyvät Helsingin kaupungin sote-lautakunnan jäsenet! Teidät on laitettu paljon vartijoiksi, kun teillä on nyt mahdollisuus vaikuttaa, miten Helsingin Kaupunki kohtelee meitä omaistaan hoitavia henkilöitä. Tietooni on kiirinyt, että viime vuonna päivitettyä omaishoitolakia on lähdetty soveltamaan täysin päivitetyn lain vastaisessa hengessä eli huonontamalla omaishoitajien asemaa.

Helsinki leikkaa rajusti omaishoitajilta – ilman poliitikkoja

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto on 26.1.2017 antanut virastopäällikön PYSY021-ohjeen liittyen omaishoidon tuen kriteereihin.  Kyseinen asiakirja leikkaa rajusti helsinkiläisten omaishoitajien rahallista tukea ja vapaapäiväoikeuksia. Muutamia esimerkkejä mainitakseni, työssäkäyvät omaishoitajat tippuvat alimmalle tukitasolle ja kahteen vapaapäivään kuukaudessa riippumatta hoidettavan hoidon vaativuudesta ja sitovuudesta.

Omaishoitajien kylmä Helsinki

Sipilän hallitus sai viimein Perussuomalaisten yhden lempilapsen omaishoitolain parannuksen siten, että uusi laki tuli voimaan 1.7.2016. Lain ehkä suurin saavutus oli se, että kaikille omaishoitajille taataan vähintään 2 vapaapäivää kuukautta kohden. Se oli hieno saavutus ja itse asiassa omaishoitohan on yksi hallituksen kärkihankkeistakin.

Vaan mitä tapahtui Helsingissä? Jussi Pajusen esittelemässä talousarviossa vuodelle 2017 sanotaan:

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä