Pia Pakarinen on töissä Helsingille ja helsinkiläisille.

Kaikki blogit puheenaiheesta Äitiys

Koulutettu nainen, pienempi lapsiluku

Aleneva syntyvyys huolestuttaa nykypäivän Suomessa.

Syntyvyys alenee, koska naisten koulutustaso nousee ja työurat tulevat merkityksellisemmiksi. Tilastoitu fakta on: mitä korkeammin koulutettu nainen, sitä pienempi lapsiluku. Jos halutaan naisia huipulle, tulee ymmärtää, että tilastollisesti tästä seuraa heille pienempi lapsilukumäärä. Vaativassa työssä oleva nainen ymmärtää, kuinka aikaa vievää vanhemmuus on, ja lapsiluku jää pieneksi. Stressaavassa johto- tai asiantuntijatehtävässä vähälapsisuus voi olla myös käytännön surullinen seuraus. Stressi harvoin lisää hedelmällisyyttä.

Kaksi äitiä - eräs variaatio

Eduskunnassa viime hetken viimeistelyä vaille oleva laki äitiyden määräytymisestä on kirvoittanut hienoisen protestin konservatiivisiin näkemyksiin ihastuneiden piirissä - on väitetty mm. että tuleva ns.

Kummin kaimako on äiti?

Tiedotusvälineet

Moniko meidän luotettavaksi itseään kutsuvista tiedotusvälineistä on tuonut esiin sukulaisuussuhteen merkityksen ja arvon nimityksissä, joita käytämme? Moniko tiedotusväline ilmaisee lapsen synnyttäneen henkilön olevan äiti, kun Seta ja vasemmistoliberaalit haluavat väärentää tuon käsitteen tarjoamalla kaksimielistä äitiyslakia?

Sama kaava toistuu

Harhaanjohtava perinnepuhe edistää eriarvoisuutta

 

Europarlamentaarikko Heidi Hautala arvioi (HS 4.3.2017), että naisten asemaa ollaan heikentämässä vetoamalla “perinteisiin arvoihin”.  Arvio pitänee paikkansa, mutta ehkä tärkeämpi havainto on, että perustelu perinteellä on usein harhaista.

Äitiyspakkaus antaa arvon lasta vatsassaan kantavalle naiselle

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari jätti 7.3.2017 peruspalveluministeri Juha Rehulalle kirjallisen kysymyksen äitiyspakkauksen nimen muuttamisesta. Emma Karin mielestä ÄITIYSpakkaus ei nimensä vuoksi tunnusta vanhempien yhdenvertaisuutta. Äitiyspakkaus pitäisi Karin mielestä muuttaa. Jatkossa äitiyspakkausta tulisi kutsua nimellä vauva- tai perhepakkaus.

Vihervasemmistolaisia aatteita: Vääristäkäämme äidin käsite !

Äiti käsitteenä

Moni ei kehtaisi lähteä niin loukkaavaan ideologiseen vääristelyyn, että väärentäisi vaikka äitinsä. Silti eduskuntaan on tuotu hyväksyttäväksi idea, että äiti pitäisi käsitteenä väärentää. Lainsäädännön voimalla !

Poliittiset radikaalit vaativat äidin väärentämistä, ovat paketoineet vaatimuksensa äitiyslakialoitteeksi ja tuoneet kansalaisaloitteena eduskuntaan. Päällisin puolin kauniilta näyttävät perustelut eivät kestä tarkempaa tarkastelua sisältäen perättömiä väittämiä.

Syyllisyys on äitien uskollinen kumppani

Jälleen on juhlittu yksi äitienpäivä. Äidit on kiitelty, lahjat annettu ja parhaat palkittu, nyt äidit laskeutuvat takaisin maan kamaralle, omalle paikalleen. Alkaa äitien arki, kiire ja vastuu, alkaa äitien päässä tuttu supina, syyllisyys. Olenko antanut tarpeeksi, olenko antanut kaikkeni? Vai petkutinko sittenkin, enkö edes yrittänyt?

20 vuotta äitinä

Kun katselen sinua lapseni tänään, olemme kulkeneet melkoisen matkan yhdessä. Alkuvaiheesi oli vaikea, pitkään päällämme leijui uhka etenevästä sairaudesta, joka veisi sinut pois varhain. Lopulta muutaman vuoden jälkeen varmistui, ettei näin olisi, sinä olisit ”vain” vammainen. Mikä helpotus se oli silloin ja on edelleen.

Naiset töihin

Meillä on kaksi ongelmaa. Ja ne linkittyvät toisiinsa. Nimittäin nuorten naisten pätkätyöllistymisputki ja yrittämisen kannattamattomuus.

Ajattele: Olet pienyrittäjä alalla, joka työllistää naisia. Sinulla on kolme vaihtoehtoa: 1) Palkkaat pätkätöinä naisia, 2) et palkkaa ketään ja kuihdut pois yksinäsi tai sitten 3) palkkaat vakituisen tai pitkäaikaisen työntekijän.

Moni vastaa tietenkin, että 3) otetaan osaava nainen vakituisena. Tuottavuus ja työn laatu paranevat, kun henkilö oppii hommaansa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä