Pia Pakarinen on töissä Helsingille ja helsinkiläisille.

Työ, jolla on tarkoitus

Olen aina pitänyt erityisen paljon Puolustusvoimien sloganista ”tee työtä, jolla on tarkoitus”. Nyt pääsen työhön, jolla on tarkoitus. Aloitan Helsingin Yrittäjät ry:n toimitusjohtajana kesäkuun alussa.

 Helsingin Yrittäjät on Helsingissä toimivien yritysten ja yrittäjien edunvalvonta- ja palvelujärjestö, johon kuuluu noin 6500 yrittäjäjäsentä. Tehtävänämme on parantaa yritysten ja yrittäjien kannattavan toiminnan edellytyksiä Helsingin kaupungin alueella.

Elinkeinorakenne on muuttumassa: kaksi kolmesta uudesta työpaikasta on viime vuosina syntynyt pk-sektorille. Erityisesti Helsingissä yritykset ovat hyvin pieniä: peräti 82 % on mikroyrityksiä eli alle 5 henkilön yrityksiä ja 97 % työllistää vähemmän kuin 50 henkeä. Työntekijän palkkaaminen on iso riski, jonka pienet yritykset näyttävät kuitenkin ottavan isoja yrityksiä halukkaammin.

Tämän pitää näkyä Helsingin kaupungin toiminnassa. Kaikessa päätöksenteossa pitäisi arvioida päätösten yritysvaikutuksia. On tarjottava edellytyksiä yrittää, jotta Helsinkiin syntyy työpaikkoja ja kasvua, jotka ovat muunnettavissa suoraan kaupunkilaisten hyvinvoinniksi.

Toimitilojen saatavuus, liikenneyhteydet, koulutetun työvoiman saatavuus, julkisten hankintojen toteuttaminen, asumisen hinta – Helsingin kaupunki vaikuttaa ratkaisevasti esimerkiksi näihin yritysten toimintaedellytyksiin. Kaupunginvaltuustossa puhutaan valitettavan harvoin yrittäjyydestä. Siihen tarjoutuu pian tilaisuus, kun aletaan käsitellä kaupungin elinkeinostrategiaa.

 Yrittäjien suuret ikäluokat ovat lähivuosina jäämässä eläkkeelle. Yrittäjät viihtyvät tosin työssä selkeästi iäkkäämmiksi kuin palkansaajat. Karu syy siihen on pienten eläkkeiden lisäksi yrityksen jatkajien löytämisen vaikeus. Noin 5000 helsinkiläistä yrittäjää aikoo lähivuosina lopettaa toimintansa ja etsii jatkajaa.

Siinä on minulle ensi alkuun tehtävää: luopuvat yrittäjät ja potentiaaliset uudet yrittäjät pitäisi saada löytämään toisensa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

. .

Annan mielelläni "kuuman mutta kuluneen vihjeen" onnentoivotusten yhteydessä.

YEL-maksujen määräytymisperusteen, abstraktoidun työtulon - jolla ei siis ole mitään tekemistä todellisen rahan tai sen puutteen kanssa - käyttö puolison asumistuen eväämiseen tilanteissa, joissa yrittäjä itse on vailla tuloja puolison ollessa työtön, sotinee kaikkien jollakin tasolla ajattelevien ihmisten oikeustajua vastaan.

Vailla yrittäjäkokemusta oleville asiaa voisi tässä selostaa: laki edellyttää (pakottaa) yrittäjää ottamaan YEL-vakuutuksen (eläkevakuutuksen). Tämän eläkemaksun suuruus määritellään arvottamalla se työpanos (työtulo), jonka yrittäjän katsotaan yritykseensä tekevän. Tällä ei ole mitään tekemistä todellisen rahan kanssa.

Tämä tulkitaan asumistukikäsittelyssä vastoin kaikkea maalais- sekä muutakaan järkeä kuitenkin tuloksi. Oikeaksi rahaksi, sellaiseksi jolla ostetaan kaupasta ruokaa, maksetaan sähkölaskuja, puuhataan mitä nyt ihmiset ylipäätään rahalla tekevät.

Tough luck, jos liikevaihto on tarkastelujaksolla nolla eikä puolisollakaan töitä. Sen vielä voi jotenkin ymmärtää että yrittäjää itseään kohdellaan sosiaalisesti kaltoin, mutta vielä vaimoakin. Puhumattakaan taloudessa elävistä lapsista.

Poliitikoista on sanottu, että he ovat hyviä käyttämään rahaa mutta eivät ymmärrä sen tekemisestä tuon taivaallista. Lakien ollessa poliitikkojen siunaamia, toisinaan valmistelemiakin, haluaisin lisätä tähän kainon epäilykseni heidän oikeudentajustaan.

Yritystoiminnan lakkauttamista seuraavasta karenssijaksosta sosiaalietuuksien suhteen en viitsi tässä yhteydessä mainita. Onhan sitä jo tuossakin työsarkaa.

Käyttäjän pia1 kuva
Pia Pakarinen

Kiitos kommentistasi! Olet kuvannut hyvin käytännön ongelmakenttää. Yrittäjän sosiaaliturvassa riittää parannettavaa moneltakin kantilta. Monet ratkaisevat eläkkeenmaksuongelman mitoittamalla eläkkeensä aivan liian pieneksi - ja saavat ison ongelman vastaansa silloin, kun pitäisi siirtyä eläkkeelle. Karenssijakso pitäisi korjata mahdollisimman nopeasti!

siviili tarkkailija

Kuulostaa ja haisee siltä että Pia Pakarinen on onnistunut lähinnä rahoittamaan oman henkilökohtaisen elämänsä sensijaan että olisi tullut mitään todellista ja yritystoimintaan konkreettisesti lisäarvoa tuovaa esitystä.

Luopuvien yritysten jatkajiksi ihmisiä houkutteleva Pakarinen kuulostaa aika kokoomuskommunistiselta kombinaattimatroonalta. Joka siis on toimitusjohtajana organisaatiossa, joka ei tähän päivään mennessä ole erityisesti luonut yritystoimintaan ja yrittäjille investointia vastaavaa hyötyä tai etua. Ellei sellaiseksi lasketa järjestön kautta kokoomuspoliitikoille siivilöytyvää vaalitukea.

Voisiko siis, helsinkiläisten yrittäjien edunvalvoja selostaa tyhmille: Että miksi hänen edustamansa kokoomus kohtelee pien- ja mikroyrittäjiä kuin ruttoa ja millä ominaisuuksilla yksi itseään poliittisten suhteiden avulla työllistävä Pakarisen Pia muka muuttaa yrittäjävihamielisen valtiovarainministerin ja sosialihallinnon suhtautumista yrittäjiin. Vai onko kyseessä tyypillinen kommunistikokoomuslainen suojatyövirka jonka ainoa tarkoitus on lämmittää poliittiselle eläimelle vanha pakastevirka vaaleilla valittavien edustusvirkojen jäätyä väliin.

Käyttäjän pia1 kuva
Pia Pakarinen

Kiitän mielenkiinnostasi! En ole saanut senttiäkään vaalitukea yrittäjäjärjestön kautta, enkä tule saamaankaan. Minulla on oma yritys, eikä minulla ole rahallisesti tai työllistymisen takia mitään syytä siirtyä tähän tehtävään, teen sen vain sen vuoksi, että aihe kiinnostaa. Yksin en tietenkään pysty asioita muuttamaan, mutta teen sen minkä voin. Kaikki ihmiset eivät hae henkilökohtaisia etuja kaikkialta mistä mahdollista, kuten sinä, hyvä siviili tarkkailija, näytät tekevän.

Risto Koivula

Ei kauheasti oikaise yhteiskunnan hukkaan mennyttä suursatsausta (yhden ja saman akan kolmeen ilmaiseen akateemiseen loppututkintoon) entiseen verrattuna...

http://ristokoivula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/67966...

Tuota samaa jargoonia mm. simputustyöllistämisestä voi kirkua aivan kuka tahansa, millä palkalla ja millä koulutuksella tahansa.

Suosittelen tekemään siellä yrittäjien keskuudessa ensihommiksi kyselyn, että kuinka moni sieltä varmasti ottasi simputustyöllitettyjä hommiin ilmaiseksikaan, eli kokonaan valtuon tai kunnan kustannuksella. Ettei mene heti kättelyssä väärille raiteille taas...

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Onneksesi olkoon Pia! Helsingin yrittäjäkunta saa sinusta hyvän ja uupumattoman toimitusjohtajan. Hienoa-hienoa. Minulla on sinulle pari ideaa, mutta niitä en kerro tässä.

Käyttäjän pia1 kuva
Pia Pakarinen

Kiitos Jarmo,
aina kiinnostunut kuulemaan ideoistasi!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset