Pia Pakarinen on töissä Helsingille ja helsinkiläisille.

Mitä turkistuotannosta pitäisi ajatella?

Kysymykseni on vilpitön.

Animalia kerää luetteloa eduskuntavaaliehdokkaista, jotka haluavat lopettaa turkistarhauksen. Kaapissani roikkuu 25-vuotias minkinpalaturkki, jota käytän pakkasilla, 20-vuotias sinikettuturkki, jota en käytä koskaan, ja 10-vuotias minkkijakku, jota käytän toisinaan. Tällä taustalla olisi mielestäni tekopyhää laitattaa nimeään turkisvastaiselle listalle, vaikka en enää itselleni turkkia ostaisikaan. Ilkeän myös sanoa, etten kanna huonoa omaatuntoa näistä kauan sitten tekemistäni hankinnoista.

Turkisten käyttöä on puoltanut tähän mennessä mielestäni se, että on vain harvoja vaatteita, joita säilytetään niin pitkään kuin turkisvaatteita. Minkinpalaturkkia olen korjauttanut moneen kertaan. Muut takit ovat vaihtuneet 25 vuoden aikana, turkis on pysynyt. Siinä mielessä turkisvaatetta voidaan kai pitää ekologisena valintana?

Pohjalaisena ja yrittäjänä olen lähtökohtaisesti aina ollut sitä mieltä, että turkistarhaus on elinkeino siinä missä mikä tahansa muukin, kunhan lainsäädäntöä noudatetaan.

Eläinaktivisteja pitää lämpimästi kiittää ja onnitella siitä, että he ovat löytäneet keinon, jolla eläinten olosuhteisiin oikeasti kyetään vaikuttamaan: kuvaamalla minkkitarhoja, ei tekemällä siellä tuhotöitä. Minkkien vapauttaminen ym. aiempi aktivismi ei ole suoraan sanoen ollut omiaan herättämään ainakaan minussa kiinnostusta kuuntelemiseen.

Asia mietityttää nyt uudella tavalla. Turkistarhoilta otetut kuvat ovat vastenmielistä katsottavaa. Eikö turkistarhausta todellakaan voida harjoittaa eettisesti? Onko lainsäädäntö riittämätön vai eikö sitä noudateta?

Ylipäänsä kuvat ja kuvaukset myös lihan tehotuotannosta ovat ällöttävää kuultavaa ja nähtävää. Missä vaiheessa navetan eläimille lakattiin antamasta nimiä? Lapsuuteni Pohjanmaalla Mansikki ja Nasu elivät huoletonta elämää, kunnes Itikan auto ajoi pihaan. Se oli kai maalaisromantiikkaa. Mutta onko se kehitystä, että nyt syömme tehotuotettua broileria, joka ei ole päässyt häkissään liikkumaan eikä maistu miltään? Jos 400 g broilerin marinoituja fileesuikaleita maksaa pari euroa, voidaanko muuta olettaakaan?

Vastauksista kiitollisena.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Pertti Väänänen

Turkiksien käyttäminen Suomessa pitäisi olla meidän kaikkien kansalaisvelvollisuus.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Pakkoruotsi pois ja pakkoturkikset tilalle, sekö on Pertin tie?

Pertti Väänänen

Osuit melkein asiaan. Pakkoruotsillahan emme mitään tee, mutta turkiksillahan saamme sentään tuloja suomalaisille pienyrittäjille.

Jouni Haimi

toisaalta en antaisi noille ns aktivisteille sen enempää arvoa kuin vaikkapa koiranpaskallle kengänpohjassa

Mika Kuusela

No, sitten mä annan sulle enemmän...vaikka tarhurin paskan lapikkaan pohjassa! Siitä kiitä!

Oikeasti! Rohkeita nämä aktivistit ja evoluutiossa aika tavalla monia meitä edellä.

Dari-anne Suomalainen

Turkistarhaus ja häkkikanalat ( kananmunantuotanto ) ovat rikollista toimintaa.

Pertti Väänänen

Entäs sitten palestiinalaisten ajaminen pois kotoaan, jota Israelin valtio toteuttaa? Se on paljon pahempaa kuin turkistarhaus.

Dari-anne Suomalainen

Eikö tuo ole hiukan hölmö metafora, siitä saa käsityksen että kannatat palestiinalaisille häkkikasvatusta.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Hyvä Dari-Anne!!

Muistan kuristavassa ja päättymättömässä ahdistuksessani salaa kuvatun materiaalin ohiolaisessa hautomossa Yhdysvalloissa (tuossa virtaavan rahan pyhässä maassa). Jos joku joka tuon videon on nähnyt, ei tunne pistosta, on jollakin tapaa päästään vialla. Hautomon (kyseisen liukuhihnan) työntekijöiden täytyy jo olla sielunsa menettäneitä.

Ja tiedoksi myös KRISTILLISILLE, että nekin kananpojat, jotka nypitään elävänä laareista ja pudotetaan pyörivään ruuviin, jonka jälkeen saattaa vielä siellä täällä tuutin jättöpäässä (josta ne menevät muiden kanojen ravinteeksi) olla muutama puolikana elossa - ovat myös Luojan luomakuntaa!!!!

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

No eipä taida kyllä kananpojat paljon tunteita herättää ihmisissä. Ruokaa kaikille - nehän on vaan lintuja; lähes valmista ruokaa. Eiväthän ne tietenkään ole semmoisia karvaisia nisäkkäitä, kuten ketut ja minkit. Sinne vaan pyörivään metallikierukkaan, vai mitä - pandojen ystävät?

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Hienoa, että pohdit tätä asiaa tosissaan. Oma näkemykseni on, että lait ovat liian väljiä, eikä niitä edes noudateta.

Turkistarhaajalle hänen harjoittamansa elinkeinon laillisuus on äärimmäisen tärkeä asia. Kenen tahansa tavoin he tahtoisivat olla ylpeitä ammatistaan. Ammattiylpeys ja toimeentulon tarpeellisuus saavat heidät varmasti puolustamaan itseään keinoja kaihtamatta. Ehkäpä jokunen sananen saattaa olla kaunisteltu, jokunen roponen myötämielisten ehdokkaiden kirstuun tipautettu.

Ilmottaudu ihmeessä turkistarhauksen vastustajaksi ja ryhdy miettimään kuinka siirtymä voitaisiin toteuttaa kenenkään kärsimättä. Mistä uutta työtä tarhaajille, kunnollista toimeentuloa ja ammattiylpeyttä unohtamatta? Ja mistä uusia arvokkaita vaatteita, joita viitsisi korjauttaakin?

Seppo Hildén

Turkiksien pääaasiallinen kohderyhmä on naiset. Eläimiä tapetettan muutenkin naisten kosmetiikkateollisuuden takia tuhottomasti, joten miten turkiseläinkasvatus pitäisi erikseen tuomita moraalittomana?

Kysehän on lopulta perimmäisistä asioista, eli naisten ulkonäöstä ja pukeutumisesta.

Vilho Juntunen

Naiset saavat kantaa pientä turkista puutarhassaan jos hoitaa sitä hyvin. Tätä kai se Ilkka
Kanerva tarkoitti kun joutui luovuttamaan ulkoministerin paikan Stubbelolle?

Käyttäjän pia1 kuva
Pia Pakarinen

Kiitoksia, harvinaisen asiallisia kommentteja!

Toki voidaan ajatella, että pitäisi olla mieluummin huolissaan siitä, ettei vanhuksia ulkoiluteta vanhainkodeissa, tai leipäjonoista. Se, että pohtii eläinten kohtelua, ei kuitenkaan merkitse sitä, etteikö voisi olla huolissaan MYÖS näistä.

Voiko turkistarhaus tai lihantuotanto olla eettistä? On kai se joskus ollut, mikä on muuttunut ja miksi? Milloin lehmä lakkasi olemasta Mansikki ja muuttui tuotantolaitteeksi? Nämä ovat mielenkiintoisia ja vaikeita kysymyksiä. Kai (suurin piirtein) kaikki, jotka lihaa syömme, haluaisimme syödä hyvänmakuista lihaa, joka on peräisin hyväkuntoiselta ja tervettä elämää viettäneeltä eläimeltä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hesan bussit ovat ruuhka-aikoina paljon ahtaammin täytettyjä kuin häkkikanalat. Turkis on pitkässä juoksussa hyvä ratkaisu ja antaa työtä tarhoille muokkaamoon ompelijoille ja myyntiin. Lisäksi aktivoi nuoria.

Käyttäjän pia1 kuva
Pia Pakarinen

Ahtaus ei tee kenellekään hyvää, hermohan siinä menee niin ihmisellä kuin eläimelläkin.

Pekka Taipale

Suomalaiset asuvat Suomessa juuri siksi, että tänne on tultu turkisten perässä. Ei tässä ilmastossa muuten juuri ole järkeä majailla.

Turkis on luonnollinen tuote, ja Suomessa tuotetut turkiset eläinten hyvinvoinnin aatelia - ei sillä, etteikö tuossa silti olisi parannettavaa. Mutta mieluummin turkisvientiä Suomesta Kiinaan kuin päinvastoin.

Käyttäjän pia1 kuva
Pia Pakarinen

Niin, enpä jaksa uskoa, että tuotanto on ainakaan Kiinassa eettisempää...

Ari Suhonen

Semmonen kysymys tuli mieleen, että käytetäänkö turkiseläimen muita osia mihinkään?

Käyttäjän pia1 kuva
Pia Pakarinen

Janne hyvä, eduskunnassa pitäisi mielestäni selvittää tätä kysymystä avoimesti monelta eri kannalta. Eläinaktivistien asiallisempi linja on heidän asialleen eduksi. Taloudellinen näkökulma kiinnostaa tietenkin, enemmän sen vuoksi että olen yrittäjä kuin sen vuoksi, että olen kokoomuslainen. Miksi muuten kukaan haluaisi tahallaan eläimille turhaa kärsimystä, puoluekannasta riippumatta? Kokoomuksen mainontanäkökulmat ovat puolueessa muiden huolena.

Juhani Putkinen

Turkistarhaus on Suomessa työllistävä elinkeino, joka tuottaa vientituloja, sekä myös myös verotuloja yhteiskunnalle. Laillista yritystoimintaa.

Hyvä karvahattu on aivan erinomainen päähine - olkoot pakkasta miten paljon hyvänsä - toki kesähelteelläkin se on hyvä päähine. Tosin poikani pitivät minuun hajurakoa, kun vedin karvahatun päähäni kesällä. :)

Viherterroristeille pitää antaa sellaiset rangaistukset, että terrori kerta kaikkiaan loppuu.

Mika Kuusela

"Turkistarhaus on Suomessa työllistävä elinkeino, joka tuottaa vientituloja, sekä myös myös verotuloja yhteiskunnalle. Laillista yritystoimintaa.

Hyvä karvahattu on aivan erinomainen päähine - olkoot pakkasta miten paljon hyvänsä - toki kesähelteelläkin se on hyvä päähine. Tosin poikani pitivät minuun hajurakoa, kun vedin karvahatun päähäni kesällä. :)

Viherterroristeille pitää antaa sellaiset rangaistukset, että terrori kerta kaikkiaan loppuu."

Herra Jee, kuinka älykästä tekstiä!!!!!! Kuinka pystyit luopumaan kotsastasi, kun vedit kesällä karvahatun päähän? Emme taida olla kaikki samaa lajia?

Juhani Putkinen

Olimme lasteni kanssa pitkällä lomareissulla ja ostin paikallisesta turkisliikkeestä hyvän turkishatun - aurinko räkötti ihan perusteellisesti, joten vedin sen uuden turkishatun saman tien päähäni.

Se oli siis ensimmäisen luokan lomareissu ilman vaimoa - voimme käydä mm. ampumassa värikuula-aseilla hyvällä radalla, ajamassa mönkijöillä tunturissa, jne. jne.

Ari Suhonen

Myös hiphoppareiden suosima pipojen käyttäminen sisätiloissa on mielestäni arveluttavaa. Epäilen että se on yhteydessä varhaiseen kaljuuntumiseen. Tämä nyt ei edes kuulunut aihepiiriin.

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

Turkin EU:n jäsenyys? Ei. Turkki on murha.

Turkistarhaus on elinkeino, en lopettaisi yhden kohuohjelman vuoksi.

Käyttäjän pia1 kuva
Pia Pakarinen

En muuten malta olla kysymättä, erityisesti Jannelta: pitäisikö kansanedustajan olla (ainakin omasta mielestään) Kaikkien Alojen Asiantuntija, jolla on varmat ja järkkymättömät mielipiteet kaikesta, vai ihminen, joka - erityisesti yleisen tietämyksen lisääntyessä ja tilanteiden muuttuessa - pyrkii kuulemaan erilaisia näkemyksiä ja muodostamaan niistä mielipiteensä? Kun itse lähdin alun perin politiikkaan, minulla oli varmat mielipiteet monesta asiasta. Politiikkaa tehdessä kuitenkin huomaa, että lähes mistä tahansa joku toinen voi olla aivan päinvastaista mieltä, ja siltä osata perustella kantansa järkevästi. Se tässä mielenkiintoista onkin. Sitten pitää tehdä omat johtopäätökset saatavilla olevista tiedoista. Avoimin mielin.

Lauri Ilovaara

Minusta poliitikon pitäisi nimenomaan tunnustaa ettei tiedä juuri mistään juuri mitään.
Ja eri asioihin kantaa miettiessään hänen tulisi selvittää mahdollisimman monelta taholta (niin asiantuntijoilta kuin tavalliselta kansaltakin) mitkä ovat senhetkiset faktat asiasta, ja mitä mieltä kansan enemmistö on. Ja monesti pitäisi selvittää myös mitä vaihtoehtoja on, yleensä kahden ilmeisimmän vaihtoehdon lisäksi.

Epäilen että poliitikot eivät nykyään uskalla hankkia riittävästi tietoa ammattilaisilta ja tutkijoilta, vaan yrittävät kaffipöytäpuheiden ja lehtiartikkeleiden varassa päätellä parhaita ratkaisuja.

Usein politiikassa on myös tilaa kompromisseille, jotka saattavat olla monesti todella onnistuneitakin. Mutta usein myös tarvitaan tietoa ja avarakatseisuutta jotta voidaan etsiä tälläistä realistista kompromissiratkaisua.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Minun mielestäni turkistarhauksen voisi lopettaa, jolloin syntyisi suuri insentiivi kehittää geeni- ja bioteknologiaa, jolla ehkä jonain päivänä voitaisiin kasvattaa turkiksia ilman koko eläintä. Turkiksen kasvatus olisi ikään kuin kudosten, tässä tapauksessa turkisten, kasvatusta. Periaatteessa lihantuotannossa voitaisiin siirtyä samaan: liha tuotetaan kudosfarmeilla.

Kun organismilla ei ole keskushermostoa, sillä ei ole kärsimystä.

Eli kaikki paukut vain geeni- ja bioteknologiaan ja ehkä jo 20 vuoden päästä voimme tuottaa lihaa, maitoa, kananmunia ja turkiksia ilman kärsimystä!

Käyttäjän pia1 kuva
Pia Pakarinen

Viimeisestä kappaleesta olen aivan samaa mieltä. Ja tietenkin valtion tehtävänä on luoda hyvä elinympäristö kansalaisille, kuinka muuten? Siihen tarvitaan kuitenkin rahaa, eikä valtiota pidä saattaa konkurssiin. Sitä paitsi: yrityksilläkin pitää olla muitakin arvoja kuin voiton tekeminen.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

"Ja tietenkin valtion tehtävänä on luoda hyvä elinympäristö kansalaisille, kuinka muuten? Siihen tarvitaan kuitenkin rahaa, eikä valtiota pidä saattaa konkurssiin."

Onko hyvän elinympäristön luominen aina valtion tehtävä lisärahalla? Eikös se voisi onnistua kunhan laillisia elinkeinoja ei kielletä?

En tarkoita sitä etteikö turkistarhauksen ongelmiin pitäisi puuttua. Perustuslakimme mukaisia oikeushyviä ovat kuitenkin muun muassa omistusoikeus ja elinkeinovapaus.

Helpompaa saattaisi olla säännellä alaa nykyistä tarkemmin kuin kieltää koko elinkeino.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän pia1 kuva
Pia Pakarinen

Työpanoksesta halutaan - aivan perustellusti - palkkaa! Rahan liikkeelle laskemista kokeiltiin mm. 1920-luvulla Saksassa.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Inflaation pelko on erinomainen hillitsijä valtion tuhlailulle. Sitä vastoin valtion velkaantumisoptio ei ole. Jos inflaatio kiihtyy, se johtaa nopeasti hallituksen suosion laskuun, lakkoihin ja lopulta mellakoihin eli hallituksen kauhuskenaarioon.

Valtion velkaantumisesta kadunmies ei ole moksiskaan, mutta korkea inflaatio saa kansan kiehumaan. Näin ollen valtion setelirahoitus velanoton sijaan johtaisi huomattavasti tiukempaan menokuriin.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Ehdokas, mitä teet yli 50-v:n tyttömyydelle ja pitkäaikaistyöttömyydelle?
26.2.2011 23:12 Katriina Kajannes

Enemmistö suomalaisista pitää työllisyyttä tärkeimpänä vaaliteemana. Miksi aihe ei kiinnosta valtakiimaisia = ehdokkaita? Kerää nyt ääniä vastaamalla tärkeään kysymykseen.

Porvarihallituksen eriarvoistamispolitiikka kohdistuu moninkertaisesti pitkäaikaistyöttömiin, ja näistä se on ohjattu "huippuosaavasti" yli 50-vuotiaisiin. Mitä sinä ja puolueesi teette työkykyisten yli 50-vuotiaitten (pitkäaikais)työttömien ja yleensäkin pitkäaikaistyöttömien hyväksi?

Kun vastaat tässä ja nyt, sinun ei tarvitse painiskella toiselta planeetalta olevien vaalikonetehtävien parissa.

Jos et vastaa, sen voi tulkita vain niin, että tämän moninkertaisen syrjinnän oikominen ei kiinnosta sinua.

Lähetän tämän näkyvillä oleviin ehdokasblogeihin. Vastaukset tähän blogiin. Olisi tärkeää kuulla mahdollisimman useitten puolueitten kanta. Kiitos, että käytät tähän minuutin kallista aikaasi.

Käyttäjän pia1 kuva
Pia Pakarinen

Katriina, ikäsyrjintä työelämässä on keskeisimpiä vaaliteemojani, eikä liity edes äänten kalastamiseen vaan omiin ja ystävieni kokemuksiin. Työurien pidentämisestä puhuminen suututtaa, kun käytännössä yrityksissä imagon nuorentamisen nimissä väkisin tai puoliväkisin pistetään ikääntyvät ihmiset ulos ja 50-vuotiaan on todella vaikeaa saada työtä. Miten voidaan silloin ajatella, että olisimme töissä liki 70-vuotiaaksi?

Tarkoituksenani onkin kirjoittaa tästä aiheesta ensi viikolla ja esittää muutamia ratkaisuja. Jotain aikaisemmin kirjoittamaani löytyy osoitteesta www.piapakarinen.net.

Lauri Ilovaara

Kansanedustajan ja kenen tahansa vastuullisen kansalaisen tulee olla sitä mieltä että turhaa kärsimystä, niin eläimille kuin ihmisillekin, pitäisi välttää aiheuttamasta.
Vaikeampi kysymys sitten on, miten tälläisen asenteen tulisi heijastua päätöksiin.
Epäilemättä turkiseläimet eivät ole häkeissään erityisen onnellisessa tilanteessa, ja jotkut yksilöt joutuvat sairastuttuaan kestämään vielä ikävämpiä oloja kun niiden turkkia halutaan säästää "sadonkorjuupäivään" asti.
Kuitenkin tiedämme että samanlaista ongelmaa on lukemattomissa muissakin elinkeinoissa ja toiminnoissa. Joko suoraan tai epäsuoraan aiheutetaan kärsimystä niin eläimille kuin usein ihmisillekin.

Eläinaktivistit toki kehittyivät paljon siirtyessään ilkivallasta vakoiluun. Toisaalta samanlaista salakuvaamista voisi harrastaa lukuisilla muillakin kohteilla yhteiskunnassamme, ja löytyisi vähintään yhtä paljon epäkohtia.

Turkistarhauksen lopettamiseen tuskin on yhtään niin painavaa syytä, että muun kuin erityisesti eläinten hyvinvointiin suuntautuneen poliitikon kannattaisi siihen aikaansa uhrata. Mutta toki alan valvonnan lisäämiseen ja mahdollisesti vielä hieman tiukempien säädösteen tekoon voi osallistua. Esimerkiksi turkistarhan aiheuttamien ravinnepäästöjen ehkäisy ja toisaalta sieltä lokeille/naakoille löytyvän ravinnon vähentäminen ovat parempia asioita poliitikoille miettiä.

Sitäkin voisi selvittää, missä määrin luonnonturkiksilla voitaisiin korvata tarhaeläinten käyttöä. Voitaisiinko "luomuturkiksille" antaa jotain tukea, joka tasoittaisi niiden tietä kauppojen hyllyille. Voisiko niistä tulla aavistuksen hyväksytympi tuote kuin tarhaturkiksista?

Käyttäjän pia1 kuva
Pia Pakarinen
Petri Kivikangas

Ongelma kai on lähinnä eläinten kohtelu. En vastusta turkistarhausta, mutta mielestäni eläinten kärsimys pitäisi kuitenkin minimoida. Ihmiskunta perustuu pitkälti muun luomakunnan valjastamiseen omiin tarpeisiimme, mutta tämä ei tarkoita että meillä olisi oikeus kohdella luontoa tai eläimiä miten sattuu.

Käyttäjän pia1 kuva
Pia Pakarinen

Luin taannoin jostain lehdestä keskipohjalaisesta yrityksestä, joka toimittaa nahkaa italialaisille muotihuoneille. Muotiguru kehui, ettei mistään saa niin hyvää nahkaa kuin ko. suomalaisfirmasta. Ero kiinalaiseen laatuun on kuulemma merkittävä.

Kuvittelisin, että myös hyväkuntoisen eläimen turkki on kauniimpi kuin heikoissa oloissa kasvaneen. Kun hinnalla on mahdotonta kilpailla kiinalaisten kanssa, kannattaisi panostaa laatuun. Myös eettisyys on yksi tärkeä laadun osatekijä.

Lauri Ilovaara

Niin, luonnonturkiksilla ei nähtävästi ole mitään saumaa kilpailla tarhaturkisten kanssa, joten huippumuotitaloille niitä ei voida myydä. Mutta kenties suomalainen pienimuotoinen turkisvalmistus voisi nousta muotiin ja kaapata osansa nykyisestä myynnistä?

Lauri Ilovaara

Tässä haastattelussa käsitellään luomuturkisten käytön mahdollisuutta:
http://areena.yle.fi/audio/1299508536172

Yksi Turkkulaanen

Mielestäni turkiksien tuotanto ei eroa muusta maataloudesta mitenkään. Mutta kyllä eläimet pitää hoitaa hyvin.

Eettisesti - noh, kaikki eläimet hyötyvät toisistaan, aina kun tilaisuuden saavat. Ei ihminen ole mikään poikkeus. Mutta parempi hyödyntäjä kuin muut lajit, tällä hetkellä. Siksi me voimme nyt pohdiskella eettisiä arvoja emmekä vain sitä, että mahtaako se naapurissa asuva leopardi viedä ensi yönäkin jonkun lapsista?

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Mitä Pia ajattelee ohiolaisesta munatuotannosta Yhdysvalloissa, josta pääsi vuosi sitten lipsahtamaan aitoa kuvaa rautakierukkaan heitettävistä elävistä kananpojista?
---
Selitetäänpäs tämä nyt ymmärrettävästi: Vieressä on hiekkalaatikon kokoisia alueita, joista kuljetetaan kananpoikia (jotka eivät siis muni, joten niille ei ole käyttöä markkinataloudessa tässä yhteydessä) henkilöille, jotaka ottavat niitä keltaisia lintusia sitten niskasta tai jaloista kiinni ja pudottavat eräänlaiseen tuuttiin. Haluatko, että jatkan? Olo on varmaan yhä ihan ookoo. Tuutista ne sulloutuvat semmoiselle hihnalle, joka johtaa ne (on varmasti tarpeetonta mainita, että ne elävät) etenemissuunnassa pituusakselin asennossa olevaan vinhasti (tosin melko hitaasti) pyörivään - ruuviin. Ruuvi tietysti pyörii ja pyörii ja pyörii - ymmärräthän - ja kananpojat, jotka tässä vaiheessa ehkä vain panikoivat, että miten päin sitä seisoisi, alkavat tuntea lihanleikkuun maailman satunnaisissa ruuminosissaan. Pieni osa jää tuutin jättäpäässä vielä seisaalleen tai sätkimään. Se laitettanee siis ruuvin päpi uudestaan. Mitäs pienistä.
---
Liittyy nyt hiukan turkiskysymykseenkin, mitä tulee eläinten oloihin. Tietysti lienee paikallaan sanoa, että ohiolainen hautomohan on varmasti hyvin - TUOTTAVA.

Pentele - kysytään tätä nyt sitten vaikka siinä ominaisuudessa, että "ota kantaa - olet puolueen jäsen!" Mitä Pia ajattelee ohiolaisesta munatuotannosta Yhdysvalloissa??

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Onko tämäkin vain sellainen asia, Pia, että mikä on poissa silmistä - on poissa mielestä? Onko teillä Kokoomuksessa varsinaisesti vihreää kantaa, vai kommentoitteko vain pahoitellen sitten, kun nämä ystävämme eläinaktivistit tuovat vähän kerrassaan jotakin päivänvaloon? Onko Pialla turkiksineen luonnollista sielua, vai onko se kaupan?

En tunne ihmisä, kuin pintapuolisesti. Muodostuu kuva, että kun joku pyytää nimiä adressiin eläintenoikeuksien puolesta - kananpoikienkin - niin he vain "ovat viheranarkisteja, joita ei tule ottaa vakavasti, koska he vain jarruttavat kehitystä (ja ei ole yksinkertaisesti aikaa kirjoitella nimiä papereihin)". Tiedätkö Pia - jotta ihminen osoittaisi jotakin konkreettista suhdettaan johonkin, jonka kokee vääräksi, uskon, ettei se toimi muuten, kuin kovilla teoilla. Ihminen, joka värjää ensin turkiksensa punaiseksi ja sytyttää sitten tämän tuleen - on tehnyt existentiaalisen vakavan ja näkyvän valinnan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset