Pia Pakarinen on töissä Helsingille ja helsinkiläisille.

Yrittäjyyttä kouluihin - koulutusta yrittäjille

Yrittäjyys kiinnostaa yhä useampia nuoria. Hyvä että kiinnostaa, sillä yrittäjyys ja itse itsensä työllistäminen ovat monella alalla uran varrella lähes varmasti edessä, vaikka se ei olisi alun perin suunnitelmissa ollutkaan. Kampaamoissa ja hoitoalalla vuokrataan tuoleja. Luovan alan työntekijät muodostavat freelancer  -pohjalta verkostoja. Yritykset ulkoistavat aiemmin itse hoitamiaan toimintoja – usein entisille työntekijöilleen.

Mistä niitä yrittäjiä oikein tulee?

Yrittäjyys on luonnollisesti jo nykyään erityisesti osana ammatillisia opintoja, mutta se mainitaan myös peruskoulun tuntijakoa koskevassa ehdotuksessa moneen kertaan. Yhteiskuntaopin tavoitteiden painopistealueita ovat ehdotuksen mukaan suomalaiseen ja globaaliin kansalaisuuteen kasvaminen, yhteisön ja yhteiskunnan tuntemus, osallistumiseen ja vaikuttamiseen liittyvät taidot, yrittäjyyteen ja muutososaamiseen liittyvät taidot sekä oman elämän hallinnan edellyttämät taloudelliset ja juridiset tiedot ja taidot. Yrittäjämäisen ajattelun oppiminen ei ole pahitteeksi kenellekään – myös työsuhteessa olevan on esimerkiksi hyvä oppia myymään osaamistaan työnhakutilanteessa.

Yrittäjyyden opettaminen edellyttää opettajien kouluttamista yrittäjyyden opettamiseen. Harvalla opettajalla on omakohtaista kokemusta yrittäjyydestä.

Työllistämisvastuu siirtyy Suomessa yhä enenevässä määrin pienille ja keskisuurille yrityksille, kun suuryritykset siirtävät tuotantoaan halpatuotannon maihin. On muistettava, että suuryrityksiä (yli 250 henkilöä työllistäviä yrityksiä) on vain 0,3 prosenttia suomalaisista yrityksistä. Valtaosa, peräti 93,3 prosenttia työllistää alle 10 työntekijää. Suuryrityksellä on palveluksessaan myyntiin, markkinointiin, kirjanpitoon, laskutukseen, perintään, lakiasioihin ja muihin viranomaisyhteyksiin erikoistunutta henkilöstöä. Pienyrittäjän on oltava moniosaaja ja venyttävä itse tai muutaman hengen voimin tähän kaikkeen. Noin 14 prosenttia suomalaisista yrittäjistä ja neljännes Uudellamaalla toimivista yrittäjistä on saanut akateemisen koulutuksen. Tietojen laajentamiselle ja päivittämiselle on tarvetta.

Helsingin Yrittäjien koulutusvaliokunta aloitti torstaina toimintansa. Olen valiokunnan puheenjohtajana. Odotimme mielenkiinnolla, miten ajatus yrittäjien ja koulutuksen järjestäjien yhteisestä foorumista ottaisi tulta. Ilmeisesti hyvin, sillä ensimmäiseen tilaisuuteen osallistui kuutisenkymmentä henkilöä. Ilahduttavasti edustusta oli myös Helsingin kaupungin ammatillisista oppilaitoksista ja lukioista.

Koulutusvaliokunta pyrkii toimimaan tiedonvaihdon kanavana koulutuksen järjestäjien ja yrittäjien välillä. Yrittäjät tarvitsevat monipuolista täydennyskoulutusta, kouluttajat tarvitsevat puolestaan tietoa ja osaamista yrittäjyydestä voidakseen kouluttaa yrittäjyyteen. Ensimmäinen tapaaminen oli erittäin onnistunut ja jatkamiseen kannustava. Pohdimme innokkaista osallistujista kootussa pienemmässä työryhmässä, mihin suuntaan valiokunnan toimintaa pitäisi kehittää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän vesakauppinen kuva
Vesa Kauppinen

Ottaen huomioon yritysten koko suhteen on käsittämätöntä että yrittäjyyttä koskevat pelisäännöt on kuitenkin rakennettu juuri suuria yrityksiä silmällä pitäen.

Johtuisiko kuuluisasta "hyväveli kerhosta" ja lobatuista vaali hanukkaista?
Ennenkuin nuorisoa aletaan lobbailemaan yrittäjiksi tulisi juuri pienyrittäjiä koskava lainsäädäntö saada muutettua.

Totuus on että pienyrittäjä on TÄYSIN laisuojaton systeemin edessä.
Kenellä tahansa on parempi sosiaalinen turva kuin pulaan joutuneella
yrittäjällä.

Täytyy myös muistaa että nykynumeroidenkin mukaan lopetettavien yritysten määrä on suuri.
http://www.stat.fi/til/aly/2010/01/aly_2010_01_201...

Puhumattakaan konkurssien suuresta lisääntyvästä määrästä verottajan uudistuksien myötä. Sitä ei näy vielä tässä tilastossa mutta kuten juttelin veohallinnon edustajan kanssa aiheesta tulee näkymään ja isosti.

http://www.stat.fi/til/konk/2010/06/konk_2010_06_2...

Kuka kertoo näille tulevaisuuden toivoille mikä odottaa jos bisnes ei luista? Tällä hetkellä ei kukaan sillä epäonnistunut yrittäjä kokee
sen verran häpeää ettei siihen pysty.
Sitä ei myöskään kerro menestyvät yrittäjät tai poliitikot ilmeisistä
syistä.

Ehkäpä arvoisa valiokunnan puheenjohtaja voisi lisätä sinne koulutusvaliokuntaan loppuelämän kohtuuttomaan velkavankeuteen joutuneen jäsenen?
Saisipa hänkin ehkä syödäkseen...

Kaikkeen kun ei auta ikuinen erikoistuminen, koulutus ja päivittäminen.

Syysterveiset...

Käyttäjän pia1 kuva
Pia Pakarinen

Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että liian usein kuvitellaan, että vain suuryritykset olisivat autuaaksi tekevä asia, kun todellisuudessa työllistäminen on yhä suuremmaksi osaksi pienten ja keskisuurten yritysten asiana. Yrittäjän sosiaali- ja työttömyysturva on iso ongelma. Yrittäjäriski on suuri, ja sen vastapainoksi yrittäjyydellä on voitava myös tienata. Valiokunnassa on kaikenlaista kokeneita yrittäjiä. Meillä ei valitettavasti ole valiokunnassa lounaita tarjolla, joten sen takia ei kannata :)

wwwTwittercomEDUSKUNTAVAALIT (nimimerkki)

Mä veikkaan ettei siellä kouluissa sitten kerrotakaan miksi niitä yrittäjiä haetaan. Tarkoitus on saada byrokraateille lisää palkanmaksajia, jotta heille riittää rahaa hyödyttömään paperin pyörittämiseen ja somalit saa haluamiaan uusia plasmatelkkareita. Good luck vaan ...

http://ristoaallonharja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/4...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset