Pia Pakarinen on töissä Helsingille ja helsinkiläisille.

Mistä palveluista kannattaa maksaa?

Helsingin yrittäjät järjestää aika ajoin Laatupalveluvierailuja, joihin kutsutaan yrittäjiä sekä Helsingin luottamushenkilöitä ja virkamiehiä. Laatupalveluvierailut kuuluvat osana Palveleva Helsinki -hankkeeseen, joka on yrittäjälähtöinen, kaupungin ja sosiaali- ja terveysalan yrittäjien välistä hankintatoimintaa parantava projekti.

Yritän osallistua Laatupalveluvierailuihin niin usein kuin mahdollista, koska niissä saa hyvän kuvan siitä, mitä tarjontaa yksityisillä markkinoilla on. Kävimme torstaina tutustumassa espoolaiseen Villa Andante -nimiseen vanhusten hoivakotiin. Se on toiminut puolisen vuotta ja näytti kaikin puolin viihtyisältä. Huoneet ovat kodinomaisia (jokainen saa sisustaa ne haluamallaan tavalla kotoa tuomillaan tavaroilla) ja vanhukset saavat liikkua vapaasti sisällä ja laajalla aidatulla pihalla.

Tilaisuudessa käytiin läpi myös vanhusten tehostetun palveluasumisen hankkeiden kustannuksia yksityisellä tarjoajalla eli tässä tapauksessa Mediverkolla sekä Helsingissä ja Espoossa. Esimerkiksi Villa Andantessa rakentamiskustannukset asukaspaikkaa kohti ovat olleet 95 000 euroa. Tällä rahasummalla näyttää saavan silmämääräisesti erittäin hyvää laatua ja toimivia ratkaisuja. Sen sijaan hiljattain rakennetussa Helsingin kaupungin omistamassa Kontulan vanhustenkeskuksessa rakentamiskustannukset asukaspaikkaa kohti ovat olleet 221 939 euroa.  Erotuksella olisi saanut 0,28 hoitajaa enemmän asukasta kohti!

Mistä ero johtuu? Paikalla olleet asiantuntijat tiesivät kertoa, että Kontulassa jokaisen asukkaan huoneen yhteydessä on oma sauna ja talossa on sormenjälkitunnisteella toimivat ovet. Esimerkiksi nämä nostavat hintaa.

Mistä kannattaa maksaa ja mistä ei?

Villa Andantessa on yksi sauna, jossa lauteet ovat matalalla. Saunan lauteille on siten esteetön pääsy eivätkä löylyt tunnu niin voimakkailta. Kuinka moni vanhus ylipäänsä haluaa ja voi käydä saunassa? Jos jokaisella on oma sauna ja niitä käytetään, myös valvontaan tarvitaan enemmän henkilöstöä. Dementoitunutta vanhusta tuskin voidaan päästää yksinään saunaan.

Tekniset varusteet ovat perusteltavissa, jos ne lisäävät olennaisesti vanhusten mukavuutta tai helpottavat hoitotyötä. Esimerkiksi motorisoidut sängyt takaavat vanhuksille paremmat yöunet ja vähentävät hoitajien rasittumista ja selkäsairauksia. Sormenjälkitunnisteella toimivat ovet ovat varmaankin hyvin turvallisia ja nopeuttavat hoitajien kulkua, mutta onko saatu etu investoinnin väärtti?

Vierailu antoi todella ajattelemisen aihetta. Hesarin tietojen mukaan ehdotus yhden terveyskeskuksen (Kontulan) ulkoistamisesta ei ole saamassa hyväksyntää kaupunginvaltuustossa. Pitäisikö kuitenkin kokeilla? Ostopalvelutoiminnan yhtenä tarkoituksena on parantaa myös kaupungin omaa toimintaa. Benchmarking on ollut jo vuosia arkipäivää yritysmaailmassa.  Olisiko aika kokeilla sitä laajemmin myös kaupungin toiminnoissa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset