Pia Pakarinen on töissä Helsingille ja helsinkiläisille.

Menestyvän kaupungin merkki on, että se kasvaa

Puheeni tänään Helsingin kaupunginvaltuustossa:

 

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,

Helsingin yleiskaava on merkittävä koko seudun kilpailukyvyn kehittämiseen vaikuttava linjaus. Yleiskaavalla pitää turvata vuosikymmeniksi eteenpäin kohtuuhintainen asuntotuotanto, liikenteen toimivuus kaikilla kulkumuodoilla, seudun yleiset kasvu- ja kehitysmahdollisuudet sekä yritysten toimintaedellytykset.

Yleiskaavaehdotuksen mukaan Helsingissä on vuonna 2050 860 000 asukasta ja 560 000 työpaikkaa. Se tarkoittaisi 230 000 henkeä enemmän kuin tällä hetkellä.  Jotkut ovat pitäneet arviota ylimitoitettuna. Viime vuosina kaikki nopean kasvun ennusteet on kuitenkin jopa ylitetty. Viime vuonna asukaslukumme kasvoi noin 7 500 hengellä. Mikäli sama tahti jatkuu, asukasmäärä kasvaa yleiskaavan arviotakin nopeammin. Tämä on hienoa, sillä menestyvän kaupungin merkki on, että se kasvaa. Kuihtuvat kaupungit menettävät asukkaitaan.

Asumisen kalleus on merkittävin ongelma Helsingissä ja Helsingin seudulla. Se aiheuttaa taloudellista ahdinkoa kaupunkilaisille. Se vähentää kaupunkilaisille muuhun kulutukseen jääviä tuloja. Se vaikeuttaa yritysten työvoiman saantia, koska se vähentää muualla asuvien halukkuutta ottaa työtä vastaan tältä alueelta. Se luo palkankorotuspaineita alueen yrityksille ja heikentää siten niiden mahdollisuuksia menestyä kilpailussa.

Meistä valtuutetuista varmasti jokaisella on kipupisteitä yleiskaavan suhteen. On niitä minullakin: kaupunkibulevardeja olen vastustanut alusta saakka, haluan ehdottomasti pitää Keskuspuiston elinvoimaisena, pidän Lauttasaaren merentäyttöjä aivan liian kalliina tapana lisätä rakennusmaata, arvostan Rastilan leirintäalueella harjoitettavaa toimintaa ja haluan turvata Tuomarinkylän alueen toiminnot jatkosuunnittelussa. Kannatan kuitenkin yleiskaavan hyväksymistä ja tuen ponsia, joilla varmistetaan hyvä jatkosuunnittelu näillä alueilla.

Yhdyskuntarakenteen tiivistäminen on pitkällä aikavälillä paras ja vaikuttavin keino vähentää liikkumisen tarvetta. Yleiskaavan suunnitelmat tukevat joukkoliikenteen käytön lisäämistä, mikä on positiivinen asia. On kuitenkin tärkeää muistaa, että Helsingin kantakaupunki on Suomen merkittävin kaupallinen keskittymä ja että sinne on jatkossakin päästävä sujuvasti kaikilla kulkumuodoilla – myös yksityisautolla. Sen vuoksi pidän ensiarvoisen tärkeänä, että kaupunkibulevardien jatkosuunnittelu hoidetaan siten, että ne toteutettaisiin eritasoliittymät säilyttäen.

Yleiskaavasta on tullut enemmän palautetta kuin aikaisemmin mistään päätöksentekoasiasta. Yleiskaava mahdollistaa asemakaavoituksen, siinä varaudutaan kasvuun. Yleiskaavan toteutusohjelmassa ja asemakaavassa kaupunkilaisten ja yritystenkin antama palaute täytyy ottaa huomioon, jotta lopputulos on paras mahdollinen. Nykyisten helsinkiläisten lisäksi on otettava huomioon myös tulevat helsinkiläiset – tässä on meille päättäjille se haaste. Nämä ovat niitä ”vaikeita päätöksiä”, joissa päättäjien veri punnitaan.

Yleiskaavaa on valmisteltu vuodesta 2012. Valmistelun aloittaminen uudelleen merkitsisi sitä, että kuluisi vuosia, ennen kuin uusille alueille päästäisiin rakentamaan. Jos aidosti pidämme kohtuuhintaista asumista tavoitteena, meillä ei ole varaa odottaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

"Tämä on hienoa, sillä menestyvän kaupungin merkki on, että se kasvaa. Kuihtuvat kaupungit menettävät asukkaitaan."
Mitä muuta vetovoimatekijää löydät pääkaupunkiseudulta kuin että sinne on kärrätty valtion rahaa viimeiset 200 vuotta?

"Asumisen kalleus on merkittävin ongelma Helsingissä ja Helsingin seudulla. Se aiheuttaa taloudellista ahdinkoa kaupunkilaisille. Se vähentää kaupunkilaisille muuhun kulutukseen jääviä tuloja. Se vaikeuttaa yritysten työvoiman saantia, koska se vähentää muualla asuvien halukkuutta ottaa työtä vastaan tältä alueelta. Se luo palkankorotuspaineita alueen yrityksille ja heikentää siten niiden mahdollisuuksia menestyä kilpailussa."
Näin markkinatalous toimii ja kokoomuslaisella ei pitäisi olla aihetta poruun.

Ajattelin tehdä pienen kuvakertomuksen ei-menestyneestä taajamasta... Sain ajatuksen kirjoituksesi pohjalta, eli mitä kaikkea todellisuuksia Suomen maa sisältääkään.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"On niitä minullakin: kaupunkibulevardeja olen vastustanut alusta saakka, haluan ehdottomasti pitää Keskuspuiston elinvoimaisena, pidän Lauttasaaren merentäyttöjä aivan liian kalliina tapana lisätä rakennusmaata, arvostan Rastilan leirintäalueella harjoitettavaa toimintaa ja haluan turvata Tuomarinkylän alueen toiminnot jatkosuunnittelussa."

Eli vastustat kaikkia merkittäviä yleiskaavassa olevia huononnuksia, ja silti äänestit sen puolesta?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tässäpä näitä maailman menestyneimpiä kaupunkeja kasvulla mitattuna:

https://www.theguardian.com/cities/2015/nov/18/whe...

Toisen kuolo toisen leipä...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset