Pia Pakarinen on töissä Helsingille ja helsinkiläisille.

Koulusäästöt peruutettiin Helsingissä

Totesimme keväällä opetuslautakunnan budjettikäsittelyssä, että opetustoimelle annettu budjettiraami oli riittämätön. Vaikka vuoden 2013 budjettia ei ehdotettu varsinaisesti leikattavaksi, talousarviosta puuttui käytännössä 13 miljoonaa euroa. Tästä noin 10 miljoonaa koostui siitä, että opetustoimen vuokramenot – kaupungin sisäiset vuokrat – kasvoivat lähinnä koulujen peruskorjausten seurauksena vuoden 2011 toteutuneisiin vuokriin verrattuna.

Sisäiset vuokrat ovat asianmukainen keino seurata sitä, että kiinteistöt ovat tehokkaassa käytössä. Kun kouluilla ei ole kuitenkaan käytännössä mahdollisuuksia muuttaa muualle käyttökelvottomista tiloista tai valita halvempia tiloja vuokrien noustessa, vuokran kaksinkertaistuminen peruskorjauksen yhteydessä – kuten yksittäisen koulun osalta usein käy – ei enää ole kohtuullista. Koska suurin osa opetustoimen budjetista koostuu palkoista, tällaiset säästöt jouduttaisiin tekemään opettajien lukumäärästä, mikä puolestaan kasvattaisi suoraan luokkakokoja. Opetusvirasto joutui kaavailemaan myös opettajien lomautuksia, mikä olisi ollut erityisen vahingollista esimerkiksi koulurauhan säilymisen kannalta.

Opetusvirasto on kautta aikojen laatinut budjettinsa budjettiraamin mukaan eikä ole ylittänyt sitä toimintavuoden aikanakaan. Opetuslautakunnan päätös ehdottaa kaupunginhallitukselle 13 miljoonan euron lisäämistä raamiin oli siten hyvin poikkeuksellinen. Olen kuitenkin sitä mieltä, että tällä tavoin vältytään huomattavasti suuremmilta sosiaali- ja terveysmenoilta tulevaisuudessa.

Koulua käyvät kaikki, joten opetukseen panostaminen tulee koko ikäluokan hyväksi. Ryhmäkokojen pysyminen kohtuullisina varmistaa sen, että opettaja tuntee oppilaansa ja pystyy näkemään heissä mahdollisesti tapahtuvat muutokset ja orastavat ongelmat.

Kaupunginhallitus hyväksyi tänään opetuslautakunnan näkemyksen, ja saamme puuttuvat miljoonat. Tämä oli erinomainen päätös.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän laurarissanen kuva
Laura Rissanen

Jees. Tämä päätös oli helppo tänään tehdä!

Lauri Korhonen

Epäilemättä päätöksen tekemistä helpotti tulevat vaalit? Yleensähän tällaisia päätöksiä tavataan tehdä juuri vaalien alla ja ottaa ne takaisin tavalla tahi toisella sitten kuin vaalit on käyty.

Tai ehkä Kokoomus Helsingissä on keksinyt uuden tavan luoda rahaa tyhjästä mistä sitä tietää.

Pekka Roivanen

Teidän pitäisi katsoa kouluasioita myös laajemmin.

Ei ole järkeä pitää yllä kahta koulujärjestelmää vain siitä syystä, että suomenruotsalaisten mielestä meidän suomalaisten kulttuuri on heille niin vieras, että heidän lapsensa on oltava koulussa eri rakennuksessa. Helsinki lisäksi maksaa suomenruotsalaisen lapsen koulutuksesta enemmän kuin muiden. Eivät heidän lapsensa sen arvokkaampia ole kuin muidenkaan, eihän Pia?

Vaikka Suomen laki kieltää nyt opettamasta samassa koulussa suomeksi ja ruotsiksi pitää lakia voida muuttaa. Laki sallii opetuksen suomeksi, englanniksi ja miksi muuksi tahansa paitsi suomeksi ja ruotsiksi.

Kokoomus on hallituksessa ja voisi tehdä asialle jotakin. Tiedän tietenkin, että kokoomus kulkee rkp:n pillin mukaan, joten mitään ei tapahtu. Ääni kokoomukselle on ääni rkp:lle. Näin sen voi kiteyttää.

Olet Pia itse opetuslautakunnan jäsen ja voisi viedä eteenpäin sitä, että koulusegregaatio lopetetaan. Ei se ole kokoomuksenkaan edun mukaista tukea rasismia.

anna eino

Pekka Roivaselta oiva kommentti koulusegregaation järjettömyydestä.

Helsinkiläisten ei todellakaan pitäisi hyväksyä sitä, että ruotsinkielisten lasten köulutukseen satsataan enemmän verovaroja kuin suomenkielisten. Se on täysin hyödytöntä niukkojen verovarojen käyttöä ja loukkaa kaupunkilaisten tasavertaisuutta.

Sitä vastoin kaupungin pitäisi tukea riittävästi sitä, että maahanmuuttajat oppivat suomen kunnolla; se hyödyttää sekä maahanmuuttajataustaisia itseään, että kaikkia muitakin. Ruotsinkieliseksi kotouttaminen lähes 90-prosenttisesti suomenkielisessä kaupungissa on järjetöntä ja vastuutonta, ja molempien kotimaisten vaatiminen on kohtuutonta, kun heidän on lisäksi tärkeää oppia englantia.

Maahanmuuttajien järkevä kielikouluttaminen helpottaa kotoutumista ja työllistymistä ja vähentää sosiaalitukien tarvetta. Samalla myös helsinkiläisten kielivaranto paranisi, mm venäjänkieliset voisivat vastata enemmän työelämän tarpeisiin, eikä suomenkielisten tarvitsisi lähteä opiskelemaan venäjää aakkosista.

Käyttäjän pia1 kuva
Pia Pakarinen

Olen moneen kertaan tuonut kouluverkkotarkastelujen yhteydessä esiin sen, että pitäisi tutkia, voisivatko suomen- ja ruotsinkieliset opiskella samoissa kiinteistöissä. Ruotsinkieliset vastustavat tätä erittäin kiivaasti. Se ei välttämättä ole ruotsin kielen säilymisen kannalta hyvä asenne. Suomenkieliset eivät nykyään juurikaan tarvitse ruotsin kieltä, juuri siitä syystä, että eivät tapaa ruotsinkielisiä missään.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Miksi tällainen höttöavaus on nostettu karuselliin, mutta tuo ei?
http://petripartanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1152...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset